14 Ocak 2017 Cumartesi

Kuluçka Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuluçka Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuluçka dönemi gelişim ve çıkım dönemi olmak üzere iki bölüme ayrılır. Bu süreçler boyunca uyulması ve dikkat edilmesi gereken dört temel konu vardır. Bunlar; ısı, nem, havalandırma ve yumurtaların düzenli olarak çevrilmesi işlemleridir.

Döllü yumurtaların civcive dönüşmesi için gerekli olan en önemli özellik ısıdır. Yumurtaların içindeki embriyoların civcive dönüşmesi için gerekli olan ortalama ısının düzenli olarak yumurtalara iletilmesi gerekir. Yumurta cinslerine göre gerekli olan sıcaklıklar değişkenlik göstermektedir. Kuluçka dönemi boyunca en hassas dönem embriyonun yeni oluşmaya başladığı evredir. Bu dönemdeki yüksek sıcaklık embriyolara zarar verir.

Kuluçka makinesi ile yumurta çıkımı

Kuluçka makinesi ile yumurta çıkımı için gerekli faktörlerden biri de nemdir. Kuluçka süresince nem oranının belirlenen miktarlarda olması gerekmektedir. Nem ile birlikte kuluçka makinelerinde havalandırma sisteminin de olması gerekmektedir. Kuluçka makinası içinde nemlilik özelliği sağlanmazsa havalandırma yumurtalarda fazla miktarda sıvı kaybına yol açacağı için kuluçka dönemi boyunca veya kuluçka dönemi sonunda istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Gelişim süreci boyunca makinede yetersiz nem olması yumurtalarda ki sıvı kaybını yükseltir. Çıkım zamanında ise yetersiz nem civcivler üzerinde olumsuz etkiler yaparak, onların ilk hareketlerini sağlıksız yapmalarına neden olur. Normal bir kuluçka dönemi sonunda civcivin ilk olarak hava boşluğunu delerek havayı oradan alması ve sonra kabuğu delmesi gerekir. Eğer yeterli boşluk olmazsa civcivler yumurta içinde boğulur. Gelişim süreci boyunca nemin yüksek tutularak yumurta kabuklarının yumuşatılması ve dolayısıyla kolay kırılması sağlanmalıdır.

Kuluçka Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuluçka makinelerinde havalandırma sisteminin düzenli bir şekilde çalışması gerekmektedir. Kuluçkaya konulmuş yumurtaların ve yumurtaların içinde bulunan embriyoların taze havaya ihtiyaçları vardır. Embriyodaki havalandırma işlemini kabuktaki gözenekler sağlar. Yumurtaların çevrilmesi de kuluçka dönemi boyunca dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Çevirme işlemi embriyonun ilk gelişim döneminde diske, sonraki dönemlerde ise embriyonik zarların kabuktaki zare veya bu zarların birbirine yapışmaması için son derece önem taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder